Gipsy Food Festival opäť oživí bratislavské ulice a reštaurácie!
Občianske združenie Divé maky už po druhýkrát organizuje od 7. do 13. apríla 2014 Gipsy Food Festival. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov je festival možnosťou, ako sa zúčastniť na veľmi chutnej forme verejnej zbierky. Z každého objednaného jedla ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými občianske združenie Divé maky pomáha talentovaným rómskym deťom.
Počas druhého aprílového týždňa je pre vás pripravený výnimočný gastronomický zážitok v bratislavských reštauráciách El Gaucho, St. Marten, Pohoda Caffe, Funki punki, Lemon tree, Pod Kamenným stromom, Prašná Bašta a ďalších. Reštaurácie zostavia svoje menu z tradičných receptov rómskej kuchyne a v niektorých vám k jedlu zahrá rómska kapela. Ochutnajte hustú polievku Žufku, placku Marikľu či pečené rebrá Pešvare! Určite nebudete sklamaní – jedlá sú jednoduché, ale mimoriadne chutné. Navyše, Gipsy Food Festival je aj formou ako búrať predsudky a navrátiť Bratislave jej historický kolorit.
Výťažok z predaja jedál bude venovaný neziskovej organizácií Divé maky. Každý, kto ochutná menu z Gipsy Food Festivalu, alebo prispeje inou formou – napríklad dvoma percentami z daní, príspevkom do určených pokladničiek, alebo zaslaním sms v hodnote 2 € na číslo 821 poskytne aj životnú šancu. Spoločne môžeme vďaka štipendijnému programu zmeniť osud rómskych detí s výnimočným nadaním a motiváciou, ktoré pochádzajú zo sociálne slabších rodín. Cieľom Divých makov je prostredníctvom pozitívnych príkladov týchto mladých ľudí budovať novú, úspešnú a hrdú rómsku generáciu.
A keďže Rómovia majú vo zvyku oslavovať vo veľkom, pripravené sú pre vás aj ďalšie prekvapenia. Chcete sa naučiť variť? Tancovať rómske tance?
V spolupráci so školou varenia Chefparade máte možnosť naučiť sa variť tradičné rómske jedlá s pomocou uznávaných šéfkuchárov. Môžete ich ochutnať v Starej tržnici v rámci festivalu [fjúžn] počas víkendu 12. – 13. 4. 2014.
Ani po skončení festivalového týždňa sa nálada v bratislavských uliciach nekončí. Divé maky nájdete aj na Dobrom trhu na Jakubovom námestí v sobotu 26. 4. 2014. Okrem tradičnej atmosféry Dobrého trhu, budete mať možnosť ochutnať špeciálnu palacinku Divé maky od Funki Punki palaciniek a pod taktovkou Laci Cmoreja sa naučíte základy rómskeho tanca.
Nenechajte si ujsť príležitosť zažiť festival tradičnej Prešporskej kuchyne a pri tom odchádzať s dobrým pocitom, že ste pomohli deťom, ktoré si to svojim výnimočným nadaním a húževnatosťou zaslúžia.
O rómskej kuchyni:
Stále platí zásada, že každá rómska matka sa snaží ponúknuť svojej rodine až prehnané množstvo jedla. Možno tak nevedomky zaháňa strach z veľkého hladu, ktorého si Rómovia v minulosti užili viac ako dosť. Preto je jedlo pre Rómov dôležitejšie než to, aby sa obklopovali novými vecami.
Pri príprave rómskeho jedla dominovali múka, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, vnútornosti a údeniny. Známe tradičné rómske jedlá ako Gója, Džatky alebo Marikľa, pripravujú Rómovia v Španielsku, Rumunsku, Indii, Rusku a na Slovensku úplne inak. Základ ostáva, ale každý si pridáva nové koreniny, obmieňa suroviny, skúša nové recepty. Typické a obľúbené rómske jedlo je práve gója. Jedlo podobné jaternici sa plní rôznymi plnkami podľa jednotlivých regiónov, zvyklostí v rodine, či jej finančných možností. Najčastejšie sa plnia zmesou zo surových zemiakov, cibule, rasce a soli. V niektorých častiach Slovenska nájdete v zmesi aj ryžu, rôzne koreniny či cesnak.